Seguir una alimentació sana i equilibrada és més fàcil del que sembla, simplement cal evitar una sèrie de costums que ajudaran a mantenir un bon estat de salut.
L’esmorzar és l’àpat més important, el qual li hem de dedicar especial atenció, ja que és aquell que ens proporcionarà l’energia necessària per afrontar la jornada. Un esmorzar pobre provoca que l’energia s’acabi a mig matí i es tendeix a realitzar un dinar més copiós, ja que s’arriba amb més gana. Per tal que sigui complert, ha de contenir tots els nutrients necessaris, i per tant, ha d’estar format per una peça de fruita, un làctic (llet, iogurt, formatge) i cereals (pa, galetes o cereals d’esmorzar).
La sal és un condiment que afegim als plats per tal de potenciar-ne el gust, però que també la trobem en aliments com els embotits, les salses, les sopes de sobre, precuinats etc.
Cal tenir present que la sal en quantitat elevades, pot afavorir l’aparició de hipertensió arterial. Recomanem substituir-la per altres tipus de condiments que també aportaran gust, com són les espècies i herbes aromàtiques.
Els greixos són nutrients necessaris per el bon funcionament del nostre organisme, però cal triar aquells que són de qualitat i evitar el consum d’aquells, els quals un consum excessiu, pot arribar a provocar malalties cardiovasculars. En són exemple els greixos saturats procedents d’embotits, brioxeria, làctics sencers i mantegues.
Per contra, l’oli d’oliva verge conté greixos monoinsaturats cardiosaludables i antioxidants. Utilitza’l tant per cuinar com per amanir.
La creença o la tradició que un tall generós de carn és imprescindible per aconseguir una alimentació saludable és erroni. Existeix una relació directe entre un consum excessiu de proteïnes i una major ingesta de calories, greixos saturats i colesterol.
Els requeriments de proteïnes els podem obtenir d’aliments d’origen animal però també d’origen vegetal. Una opció ideal i saludable és la que s’obté de la combinació de cereals com l’arròs amb fruits secs o amb lleguminoses com les llenties, aportant proteïnes d’alt valor biològic.
Un consum excessiu de sucre pot afavorir l’aparició de sobrepès i caries. Les begudes refrescants, els pastissos, gelats, brioxeria, melmelades, xocolates, caramels i llaminadures, entre altres, són rics en sucre, i per tant cal moderar-ne el seu consum.
El ritme de vida actual i la falta de temps ha fet que cada cop més els plats preparats formin part de la nostre alimentació habitual. No podem oblidar però que el seu valor nutritiu es menor al dels aliments frescos i que a més solen contenir una elevada dosis de sal, greixos saturats i colesterol.
La baixa ingesta de fruita i verdura i cereals integrals implica que l’aport de fibra no arribi al requeriments que es recomanen.
El consum de fibra és beneficiós per tal de prevenir el restrenyiment, aporta sacietat i per tant contribueix a regular el pes, ajuda a controlar els nivells de sucre en sang, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars i afavoreix la disminució del risc de presentar certs tipus de càncer.
La fibra la trobem en els cereals (especialment els integrals), la pela de les fruites, en fruits secs, verdures i hortalisses, llavors i llegums.
Elisabet Miarons
Dietista- Nutricionista
Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments