Degut a la calor propi dels mesos d’estiu, el consum d’amanides és una opció molt saludable per incloure en el nostre menú. És un plat ràpid, versàtil i amb una àmplia varietat d’opcions.
Com podem elaborar les nostres amanides?
- Utilitza un tipus d’enciam o combina’ls. Pots fer servir enciam llarg, enciam tou, rúcula, radicchio, entre altres. Propietats: ric en fibra, vitamines del A, C i B6 i àcid fòlic.
- Afegeix-hi tomàquet de Palamós o del Maresme. Propietats: font de vitamina C i d’antioxidants. Els tomàquets són rics en cartotenoides, que li donen aquest color vermell i que ajuden a prevenir l’envelliment i a millorar la qualitat de la pell.
I per completar-les…
- Pebrot verd o vermell: El pebrot és gustós i nutritiu. Propietats: és ric en vitamina C, més i tot que els cítrics. Cal destacar també el seu benefici en provitamina A, folats i vitamina E.
- Ceba: La ceba aporta molt poques calories. Propietats: destaca pel seu contingut en flavonoides que afavoreixen la circulació sanguínia, impedeixen al formació de coàguls i contribueixen a la prevenció de la arteriosclerosis.
- Alvocat: Opta per incloure aquest fruit en les amanides. Propietats: conté grassa cardio-saludable i és ric en vitamina E, B6, ferro i fibra.
- Pastanaga: Ralla-la i consumeix-la crua. Propietats: Destaca pel seu contingut en beta-carotè que intervé en el bon funcionament de la retina i afavoreix el bon estat de la pell.
- Brots de soja: s’obtenen a partir de les llavors de soja verda. Propietats: contenen proteïnes d’alt valor biològic, rics en vitamines del grup B, i minerals com el fòsfor, el magnesi i el ferro. A més contenen fitoestrògens (isoflavones), que li proporcionen una acció reguladora hormonal, reductora del nivell de colesterol i preventiva del càncer.
- Fruita: Dóna un toc de color a les amanides, fent-les vistoses a la vegada que aporta un valor nutricional afegit. Propietats: Juntament amb les verdures, són la principal font de vitamines B, C i provitamina A, amb propietats antioxidants i proporcionant un aport de fibra que ajuda a millora el trànsit intestinal.
- Iogurt: Té propietats nutritives similars a la llet però no conté lactosa, sinó àcid làctic, cosa que el fa més digestiu.
- Pipes de carbassa: Propietats: destaquen pel seu contingut en àcids grassos insaturats (omega 6 i omega 9) i perquè contenen triptòfan, que ajuda a regular el sistema nerviós.
També et proposem altres idees…
- Amanida d’escarola, poma, i panses
- Amanida de cogombre, iogurt i menta
- Amanida d’alvocat, poma i salsa de soja
- Amanida de rúcula amb formatge feta i vinagreta
- Amanida d’enciams variats amb brots de soja i olives
- Amanida d’escarola, gambes i alvocat
- Amanida verda amb taronja i nous
- Escarola amb cítrics, granada i vinagreta
- Amanida de papaia i pastanaga amb salsa de iogurt
I amaneix les teves amanides amb oli d’oliva verge de l’Empordà…
L’oli d’oliva és un element indispensable per a les amanides. És una font extraordinària d’àcids grassos mono insaturats, sobretot àcid oleic, que té efectes beneficiosos ja que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars augmentant els nivells de colesterol HDL-colesterol bo.
També destaca l’aportació de vitamines com la vitamina A , que enforteix el sistema immunitari; la vitamina D que millora l’absorció de calci, i la vitamina E que és un potent antioxidant.
Que no falti en les teves amanides, l’oli d’oliva verge de l’Empordà.
Elisabet Miarons
Dietista- Nutricionista
Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments