L’envelliment és un procés natural i que es produeix quan s’oxiden els teixits pels mecanismes de respiració i metabolisme de les cèl·lules del cos. Tot i que no podem fer res per evitar-lo, l’alimentació juntament amb un estil de vida saludable són capaços de retrassar aquest envelliment i evitar la presència de malalties degeneratives.
Els radicals lliures són determinants en el procés d’envelliment. Són unes molècules que s’originen de forma natural i que ataquen a les cèl·lules provocant danys en la seva estructura química i el resultat és la degeneració de les cèl·lules, l’envelliment precoç i la malaltia (inclòs el càncer).
Els radicals lliures poden provenir del propi organisme o bé per contaminació externa ( fum del tabac, medicaments, pesticides i altres contaminants). Si s’acumulen en l’organisme poden donar lloc a alteracions en les membranes i danyar el material genètic, provocant un envelliment precoç i fins i tot produint lesions tumorals o cancerígenes.
Com podem envellir saludablement?
1) Consumiu antioxidants. Els aliments d’origen vegetal, especialment les fruites, les verdures i hortalisses fresques, proporcionen abundants substàncies d’acció antioxidant que neutralitzen l’acció dels radicals lliures. Els antioxidants més coneguts són les vitamines A, C i E.
La vitamina A pot ser tant d’origen animal o vegetal. D’origen vegetal, la trobem en fruites i verdures ataronjades com l’albercoc o la pastanaga, vegetals de fulla verda com els espinacs i altres aliments com el meló. Si és d’origen animal es pot obtenir principalment del fetge dels animals, la llet i productes làctics i els ous.
La vitamina C la trobem sobretot en els cítrics o vegetals de fulla verda.
I la vitamina E la podem trobar sobretot en fruits secs, pastanagues, alvocat, espinacs, entre altres.
2) Eviteu la contaminació per substàncies químiques, és a dir l’absència del tabac i altres drogues ajuda a retrassar l’envelliment.
3) Afavoriu els processos depuratius i de desintoxicació hepàtica, mitjançant una ingesta suficient d’aigua i de fruites i verdures, ja que la major part de les quals són diürètiques. D’aquesta manera augmentem la producció d’orina.
Quins són els aliments més indicats contra l’envelliment?
Les fruites, les hortalisses i els fruits secs oleaginosos constitueixen la major font d’antioxidants, ja que proporcionen betacarotè i vitamines C i E. Són capaços de neutralitzar l’acció dels radicals lliures i d’aquesta manera frenen el procés d’envelliment cel·lular.
Fruites cítriques: Contenen tres antixodiants: betacarotè, vitamina C i flavonoides que protegeixen les cèl·lules de l’envelliment.
La dieta mediterrània que inclou tots aquests aliments i molts d’altres és una bona opció per controlar l’acció dels radicals lliures i envellir saludablement.
Elisabet Miarons
Dietista- Nutricionista
Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments